Правителството одобри нови мерки за борба с тероризма 10.06 | 14:47

Ограничава се движението и се разширява кръга от лицата, считани за терористи

От Ростислава Иванова

С промяна в четири закона правителството одобри нови административни и принудителни мерки за борба с тероризма. Те ще ограничат достъпа или влизането в страната на лица, за които има данни, че извършват, подбуждат, участват в подготовка, подпомагане или обучение за извършването на терористична дейност.

Това ще стане възможно с предложени от кабинета допълнения и корекции в Закона за личните документи, Закона за ДАНС, Закона за чужденците в България и Закона за пребиваващите и бежанците, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Новите законодателни мерки за борба с тероризма са в изпълнение на съгласуваната от държавите-членки резолюция на Съвета за сигурност към ООН.

Въвеждат се административни мерки, както и такива за оказване на административна принуда, които ще ограничат влизането, транзитното преминаване и напускането на страната на лица, за които има данни, че са свързани с терористична дейност, става ясно от съобщението.

Новото е, че мярката административна принуда и ненапускане на страната се добавят и за лица, за които има данни, че извършват, подбуждат, участват в приготовление, подпомагане или обучават в терористична дейност. Тази мярка ще бъде налагана от ДАНС.

Допълнителните мерки предвиждат и отказ за издаване на виза и влизане в страната на чужденец, както и отказ за издаване или продължаване на разрешението за пребиваване, ако има съмнения за терористични връзки.

Допълват се и основанията за експулсиране и подаване на сигнал за целите на отказ за влизане в Шенгенската информационна система (ШИС), както и за изключването на човек от кръга на лицата, на които може да бъде предоставен бежански или хуманитарен статут.

Водещи

Най-четени