Правителството осигури помощи за наводнените региони в Сърбия и Босна 19.05 | 22:10

БЧК дари одеала, походни легла, спално бельо, дрехи и лекарства

От Теодора Кокаланова

Вицепремиерът Даниела Бобева проведе консултации с цел взимане на спешни мерки за организиране на хуманитарни доставки за бедстващите поради наводненията региони в Република Сърбия и Босна и Херцеговина.

Г-жа Бобева проведе разговори с министър-председателя на Босна и Херцеговина Виекослав Деванда, със зам. министър-председателя на Сърбия Ивица Дачич и с извънредния и пълномощен посланик на Черна гора Миломир Михальевич.

Българският червен кръст предостави от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която бе транспортирана към Белград. Дарението съдържа артикули от първа необходимост - одеала, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи и якета, гумени ботуши. 

Вицепремиерът покани български компании, производители на минерални води, да организират спешни доставки за бедстващите райони в Сърбия и в Босна и Херцеговина. Преговаря се с производители на битова химия, детски храни и санитарни средства.

Г-жа Бобева проведе оперативна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия Владимир Чургус и с консул Александър Милишевич. "Изразявам изключителната си благодарност за навременната реакция на българското правителство, което първо изпрати спасителни екипи в Сърбия. Те се бореха всеотдайно и геройски за спасяване на хората в наводнените райони. България е сред първите страни, които се отзоваха на нашата молба за помощ, жест, който оценяваме високо", отбеляза г-н Чургус. 

Бобева подчерта, че добросъседските отношения изискват подкрепа и съпричастност в най-тежките моменти. "Длъжни сме да помогнем, защото сме хора", коментира вицепремиерът.

Водещи

Най-четени