Правителството реши: Оттегляме се от ACTA 15.02 | 12:38

Спирането на преговорите са наш успех, коментира премиерът Борисов

От Деляна Петкова

Нашето законодателство е хармонизирано, добро и достатъчно ефективно, за да се налага и подобни споразумения да подписваме.

С тези думи премиерът Бойко Борисов аргументира отказа на страната ни от ратификация на подписа на Международното търговско споразумение за борба с фалшификатите (ACTA). Решението не е прибързано, не е изчакване да видим каква е реакцията на другите, коментира още премиерът, цитиран от Агенция "Фокус".

Още вчера (14 февруари) стана ясно, че Трайчо Трайков ще внесе на заседанието на министрите днес да бъде прекратено участието на страната в споразумението. В свое изявление министърът на икономиката, енергетиката и туризма обясни, че ще се съобрази с исканията на хората. Срещу подписа на България за ACTA в събота (11 февруари) се проведе голям протестен митинг в много градове, а от "Анонимните" изпратиха в YouTube видео предупреждение към властите.

Българският посланик в Япония беше упълномощен да подпише ACTA и той стори това на 26 януари в японската столица Токио. Заедно с него споразумението подписаха представителите на още 21 държави от ЕС. Този подпис обаче не означава нищо без ратификация от страна на Народното събрание. Тълкуване на говорител на ЕК пък допълва картината и за да влезе в сила ACTA трябва да получи и одобрението на Европейския парламент.

Днес премиерът коментира, че вероятно позицията на страната ни сега ще получи критика от международни и национални организации. "Спирането на АСТА е наш успех, това ще си го запазя и се надявам, когато ни атакуват от другата страна, той да застане до нас да каже, да, това е наш общ успех, надявам се", коментира Борисов.

Той допълни, че депутатите на ГЕРБ в Европейския парламент ще гласуват против споразумението.

Водещи

Най-четени