Правителството с амбиция да намали младежката безработица до 23% за година 28.03 | 18:12

За целта ще се осигурява работа за младите

От Кремена Бедерева

Правителството одобри Национална инициатива "Работа за младите хора в България”. Проектът ще се реализира през периода 2012-2013 г., когато се очаква в страната да се ускори излизането от икономическата криза и да се постигне напредък по отношение осъществяването на националните цели в Стратегията "Европа 2020”.

Целевата група в инициативата са безработни или неактивни млади хора до 29-годишна възраст, информират от пресслужбата на МС. Идентифицирани са основните предизвикателства и причини за младежката безработица и неактивност по време на кризата.

В рамките на инициативата задачата е да се ускорят съществуващите дейности, да се увеличи броят на участниците, да стартират нови дейности и програми, да се реализират планирани, но неосъществени проекти, да се включат младите хора като приоритетна група в съществуващи и бъдещи дейности, програми и проекти, да се отстранят пречките пред увеличаването на ефекта от прилаганите досега действия, да се направи преглед на законодателството в областта на заетостта и безработицата, което има отношение към младежите, да се предложат необходимите промени, да се разработят нови програми и стимули за увеличаване на заетостта сред младежите.

Обособени са три основни стъпки, които включват информиране, регистриране в бюрата по труда, консултиране и насочване към обучение или заетост.

За повишаване на конкурентоспособността на младите хора на пазара на труда са обособени отново три стъпки, които включват мотивационно обучение за регистрираните в бюрата по труда безработни младежи, включване в ограмотяване на тези от тях, които са с ниска грамотност, професионално обучение или обучение по ключови компетентности.

На придобиването на практически умения за работа се гледа като на основна предпоставка за осигуряване на заетост за младите хора, без трудов опит.

Подкрепата при прехода от образование към заетост, осигуряването на първа работа и повишаване на заетостта има решаваща роля за трудовата реализация на младите хора. Предвижда се сключване на национално споразумение "Първа работа” със социалните партньори.

Целта е чрез поемане на конкретни ангажименти за взаимодействие между държавата и работодателските и синдикалните организации да се осигури значително увеличаване на работните места за стажуване на младежи завършили средно професионално или висше образование.

За организирането и координирането на изпълнението ще се създаде координационно звено. То ще се ръководи от министъра на труда и социалната политика и в него ще участват заместник-министри от компетентните министерства, представители на социалните партньори и на Националното сдружение на общините.

Експертни групи към координационното звено ще разработват отделните дейности по Инициативата и ще правят предложения за разрешаване на идентифицирани проблеми. За реализиране на инициативата ще бъдат определени и специални служители в бюрата по труда, Агенцията за социално подпомагане и други институции.

Като резултат от реализирането на инициативата в периода 2012-2013 г. се очаква намаляване на младежката безработица до 23%, намаляване на 19% на равнището на неактивност на младежите (дял на младежите в групата 15-24 г., които не учат и не работят).

Националната инициатива "Работа за младите хора в България” 2012-2013 г. ще бъде финансирана в рамките на бюджетите на отговорните институции и чрез ползване на финансова подкрепа по съответните хоризонтални програми на ЕС в областта на образованието, младежта и учебната мобилност, както и по линия на структурните фондове.

Водещи

Най-четени