Правителството ще гласува отпускането на персонални пенсии 24.04 | 07:35

Кабинетът ще приеме доклада за изпълнението на плана за 2013 г с мерките от членството ни в ЕС

От Ивелина Георгиева

Отпускането на персонални пенсии по Кодекса за социално осигуряване ще една от точки, които ще гласува служебният кабинет на днешното си заседание.

Министрите ще приемат Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2011г.

Премиерът ще внесе проект на решение за приемане на доклад относно изпълнението на плана за действие за 2013 г., включващ мерките, произтичащи от членството на страната ни в Европейския съюз към 31 март 2013 г.

След одобряването на доклада за изпълнението през първото тримесечие стана ясно, че към края на март от всички заложени 184 мерки са изпълнени само 71, а 21 изостават от сроковете. Това е 29,5% неизпълнение на мерките, което представлява значително намаление в сравнение с месец януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5.

Причина за това е разпускането на парламента, който трябваше да гласува четири проектозакона.

Към настоящия момент срещу България има 12 процедури за нарушения, тъй като страната ни не е въвела в срок европейски директиви. Само за първото тримесечие на 2013 г. ЕК стартира три нови процедури и прие едно мотивирано становище.

От тези 12 процедури четири са на етап мотивирано становище, а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет за либерализацията на пазара, на 24 януари 2013 г. ЕК взе решение да сезиране Съда на ЕС.

С решението си Брюксел определи и размера на финансовата санкция, която да бъде наложена на България – по 8448 евро на ден за всяко от нарушенията.

На правителственото заседание социалният министър ще предложи на колегите си да приемат отчета за дейността на Управителния съвет на Националния компенсационен жилищен фонд за 2012 г.

Също така социалният министър ще внесе за обсъждане доклад относно приемане на отчет за изпълнение на Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете.

Служебният кабинет ще гласува и безвъзмездното прехвърлянето на имот - държавна собственост за управление от Министерството на вътрешните работи и обявяването на имот от публична държавна собственост в частна, предоставен за управление на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Министрите ще отправят предложение до следващото Народно събрание за окончателното утвърждаване на споразумението между България и Румъния за създаване на съвместна търговска структура за Дунав мост 2.

Министърът на вътрешните работи ще внесе проект на постановление за изменение и допълнение за прилагане на закона за чужденците.

Наредба за отсрочване на запасни от повикване във въоръжените сили при мобилизация ще предложи министърът на отбраната.

Очаква се министрите да вземат решение за предложение до президента Росен Плевнелиев за издаване на укази за назначаване на длъжност и удостояване с висше офицерско звание на висши военни.

Водещи

Най-четени