Правителството ще спази обещанието си – увеличават пенсиите от 1 юли 11.02 | 18:00

Парите на пенсионерите ще бъдат индексирани с 3%, обяви социалният министър Хасан Адемов

От Филипа Тодева

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли. Парите на пенсионерите ще бъдат индексирани с 3%, обяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на Националния форум "Правителство – бизнес".

Адемов обясни, че актуализацията ще стане по т.нар. швейцарско правило, което включва инфлационен процент и ръста на осигурителния доход.

"Заради по-ниската инфлация през миналата година процентът на увеличение би трябвало да бъде 2,7, но пенсионерите ще получат обещаните 3 на сто", увери министърът, цитиран от в. "24 часа".

Пред представителите на българския бизнес той подчерта, че трябва да се търси диалог между синдикатите и работодателите.

Адемов посочи, че пред него стоят стотици социални въпроси по отношение на трудовото законодателство, осигурителното законодателство и безопасните условия на труд.

"Те могат да намерят правилните отговори само чрез диалог, защото в противен случай би означавало силово налагане на правила, което е против нашето и против европейското законодателство", коментира социалният министър. Той обеща и гъвкавост на промените в Кодекса на труда, които през последните седмици бяха критикувани от страна на работодатели и синдикати.

Водещи