Правната комисия: Избираме кметове само с хартиена бюлетина 24.07 | 15:45

От iNews.bg

Обрат в позицията на управляващите за машинното гласуване. С машини ще гласуваме на всички избори, без местните. Това решиха депутатите на заседание в Правната комисия, като промениха на второ четене Изборния кодекс.

Предложението дойде изненадващо от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов в началото на заседанието. Досега мнозинството поддържаше тезата, че машинно гласуване ще има само за изборите за Европейски парламент и президент. Във вторник към тях управляващите добавиха и изборите за народни представители. От БСП и от "Обединените патриоти” са категорични, че не са били информирани за промяната в позицията на ГЕРБ.

Вносителят Красимир Ципов обясни изненадващия ход с дебат вътре в парламентарната група.

ДПС, които защитават машинното гласуване, приветстваха променената позиция на управляващите.

"Приемам направеното предложение като частична победа на привържениците на машинното гласуване”, каза Хамид Хамид от ДПС.

 Депутатите от БСП не вярват, че това ще е окончателното решение на мнозинството. Социалистите и ГЕРБ си отправиха взаимни обвинения за изборни манипулации, като се позоваха на демокрациите в други европейски държави.

"В Швейцария не вървят кебапчетата и кюфтетата, но тук в България вървят. Много добре го знаете”, заяви Филип Попов от БСП.

Обвързването с кебапчета ни връща в 2013-а в Костинброд. Не търсете индулгенция за една бъдеща загуба на местните избори или на следващите парламентарни, европейски и президентски”, смята Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Промяната в Изборния кодекс стана факт с гласовете на ГЕРБ и ДПС. БСП и Патриотите се въздържаха.

Водещи

Най-четени