Правната комисия обсъжда на второ четене отпадане на съкратеното следствие 08.10 | 13:35

Въпреки че подкрепиха общата промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, от ГЕРБ са предложили запазване на законодателния бонус срещу самопризнания при тежки телесни повреди

От iNews.bg

Отпадането на съкратеното следствие за тежки умишлени престъпления ще обсъждат на второ четене депутатите от правната парламентарна комисия.

Миналата седмица те се обединиха около общия законопроект на БСП, на "Обединени патриоти" и на "Воля" да няма съкратено следствие при убийства и тежки телесни повреди.

Въпреки че подкрепиха общата промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, от ГЕРБ са предложили запазване на законодателния бонус срещу самопризнания при тежки телесни повреди.

"Оставаме на позицията си в нашия законопроект, че за тежките телесни повреди и умишленото причиняване на смърт трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Не смятаме, че за това трябва да има изключение, каквото предлагат колегите от ГЕРБ". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" зам.-председателят на правната комисия Христиан Митев от ОП.

Митев поясни, че ако промените влязат в сила, то те ще касаят и незавършени наказателни производства в досъдебна и съдебна фаза на наказателния процес.

Друга промяна, подписана от председателя на правната комисия Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, предвижда делата, по които ще работи новосъздадената Европейска прокуратура, да се разглеждат от Специализирания наказателен съд.

Водещи

Най-четени