Православната църква почита св. Константин и Елена 21.05 | 09:57

През днешния ден се провеждат и нестинарските танци

От Елица Елефтерова

Православната църква почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. Двамата светци са сред най-почитаните в православния свят. Причините за това са основно две – Константин въвежда християнството като официална религия във Византия, а майка му - Елена построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Това събитие се смята за много важно в историята на християнската църква, император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а градът 16 века носи името му – Константинопол. На днешния ден имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена.

Нестинарските танци

На днешния ден се провеждат т.нар. нестинаски игри върху огън. Игрите са запазени до ден днешен в някои райони на Странджа, но вече като атракция. На мегданите в селата от региона се приготвя голяма клада, която вечерта се запалва, а всички се събират около кладата и слушат ритуалния тъпан и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

Когато огънят стихне, жаравата се разстила в кръг, около който се подреждат нестинарите, а начело се носят иконите на св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени.

Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня и ги "води” в огъня. В състоянието на транс, в което изпадат танцьорите, понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Водещи