Православната църква празнува Малка Богородица 08.09 | 10:58

Християните отбелязват раждането на Пречистата Дева Мария

От iNews.bg

Днес църквата отбелязва раждането на Пречистата Дева Мария. Празникът се нарича още и Малка Богородица. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Св. Богородица се родила в семейството на Йоаким и Анна, които дълго време страдали поради бездетството си. Бог чул горещите им молитви и на 8 септември пречистата Дева се родила на света.

След навършване на 3-годишна възраст малката Мария - бъдеща пресвята майка на Божия Син, била заведена в Йерусалимския храм. Тя била обещана в служба на Бога още преди самото си зачатие. От никого неводена, от никого неподкрепяна, Дева Мария изкачила леко и право всички 15 високи стъпала.

Много храмове, манастири и параклиси в България на този ден честват своя храмов празник, а Патриарх Неофит възглавява празничната литургия за Рождество Богородично в едноименния столичен храм в кв. "Лагера".

В съслужението ще вземат участие Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, храмовото духовенство и столични свещеници.

Храмът в "Лагера" е добре поддържан и обновен от 6 години. А иначе строежът му започва през 1925 г. и завършва 1935 г. Той има и интересна история, тъй като е изграден с помощта на бежанци, дошли от Тракия и Добруджа.

Водещи

Най-четени