Православният свят посрещна Възкресение Христово 16.04 | 09:30

Малко преди полунощ в катедралния храм бе внесен благодатният огън, а първи запали пасхалната свещ президентът Румен Радев, последван от стотиците вярващи

От iNews

В полунощ православният свят посрещна Възкресение Христово. У нас кулминацията на тържествата беше в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София,  в присъствието на Патриарх Неофит и духовници. Много миряни бяха в църквата и на площада. Сред тях бяха президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев.

Богослужението беше отслужено под предстоятелството на Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и предстоятел на Патриаршеската катедрала, белоградчишкия епископ Поликарп, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и Храмовото духовенство.

Малко преди полунощ в катедралния храм бе внесен благодатният огън, а първи запали пасхалната свещ президентът Румен Радев, последван от стотиците вярващи.

Пасхалното и синодално послание произнесе епископ Герасим:

" Неспособността ни като хора да живеем в траен мир и благоволение, в смирение, взаимно разбирателство и взаимопомощ. Като християни ние знаем, че единственото, което е в състояние да промени тази нерадостна картина, да върне и да укрепи увереността ни в смисъла на спасението, а с това да промени и реалността, в която живеем, това е упованието ни в Бога и в Неговия благ промисъл за света и човека. Като християни ние не забравяме, че по Божий промисъл човекът е създаден не за смърт, а за живот, че тъкмо за да имаме живот, Сам Бог влезе в света, за да може чрез Своето Възкресение да върне човека на пътя към неговото богоуподобяване".

От 11 часа днес в митрополитския храм "Св. Неделя" в София ще бъде отслужено богослужение за Второ Възкресение.

Хиляди жители и гости на Пловдив изпълниха храмовете, за да чуят вестта за Христовото Възкресение.

Под звука на камбаните и с лица, озарени от светлината на запалените свещ, вярващите отправяха молитви: "Да бъдем здрави, целия народ и много благоденствие да има и доброта към хората, един към друг. Да се обичаме, да си помагаме, да бъдем хора преди всичко...Да забравим малко за суетните консуматорските неща те много ни подлъгват малко да си помислим за това какво добро можем да направим за доброто за мира, за любовта. 

Пренесени през църковния двор светлините в празничната вечер грейнаха и в домовете отново с надеждата да "има възкресение за добрината и за по доброто в човека и да бъде човечността".

 С камбанен звън и радост свещениците в Русенската митрополия възвестиха Възкресението. Празничната програма продължава днес.

С братски поздрав християните от митрополията посрещнаха в църквите първите минути на Възкресението и си пожелаха:

"Надеждата е в безсмъртието. И нека да помним е, че всеки ден по този начин трябва да възкръсва в нас радостта и светлината. И ако искаме да имаме тази надежда в безсмъртието и в участието на победата над смъртта трябва да следваме примера и пътя на Христос, а това е път на смирението на саможертвата на послушанието". 

Днес празникът в Русе ще продължи от 11 ч с традиционно Великденско хоро на площада пред Общината, организирано от Фолклорен танцов театър "Найден Киров", а на сцената със свои изпълнения ще се представят още ансамблите "Русчуклийче", "Зорница", "Здравец" и "Зора".

По време на веселието ще има конкурси за най-красиво писано яйце и за яйце борец.

Митрополит Гавриил  възглави празничното пасхално богослужение в катедралата в Ловеч, възвести Христовото Възкресение и поздрави вярващите християни за празника:

"Драги отци, братя и сестри, сърдечно и  от цялата си душа ви поздравявам. В този велик ден ви пожелавам радост, здраве и божието благословение. Нека светлината на Христовата пасха изпълва нашия дом, изпълва вашите сърца".

Вярващите християни запалиха свещички с благодатния огън  и посрещнаха пасхалната радост от  Христовото Възкресение:

"Пожелавам си здраве, да се умножава любовта между хората и най-вече да вървим по пътя на спасението, защото това е смисъла на човешкия живот…Това е велика радост за всички хора. Христос ни е дал вечен живот…Ще се помолим за опрощение на греховете ни, за радост, за мир за всички хора. Най-вече за здраве и хората да са малко по-душевно уравновесени и по-мили един към друг. Първо трябва да се помолим за добротата, която имаме да даваме на  хората. Благодатния огън всеки го чувства. Аз като държа благодатния огън ми дава някаква радост,  въодушевление, прави ме по-чист някак си".

 

 

 

Водещи

Най-четени