Правото да получиш награда, без да си ученик 23.01 | 07:31

12-годишният Божидар има отправена покана за участие на частната олимпиада

От Цанка Донкова

Съдбата на 12-годишния Божидар Маринов от Смолян, на който бе отнета награда от състезание по информатика, защото не посещава училище, развълнува дълбоко обществото.

Различни експерти и институции изказаха и недоволството, и одобрението си от ситуацията.

"Може да изглежда като провокация на системата на образованието, но това е наш избор. Мислим, че този вид обучение е по-полезен за бъдещето”, пояснява Златка, майката на Божидар, пред в. "24 часа".

Макар че 12-годишното момче не е посещавало нито един ден училище, то има куп грамоти от състезания. Божидар е ходил на 10 състезания по математика и 1 по информатика. Миналата година се явил на 2 кръга на олимпиадата по математика. И на двата кръга спечелил пълен брой точки. Явил се на национално състезание по информатика за VI клас, като спечелил I място.

Но всички тези отличия са отнети на момчето, именно защото то не се води ученик. Нещо повече, то не е допуснато до повече състезания.

"Пращаме молби за участие до състезания, но няма отговор”, разказва майката.

Тъй като Божидар не може да участва в държавните надпревари. той се е записал за американска олимпиада. Състезанието е отворено в първите 5 кръга.

Причината досега Божидар да не е имал проблем при участията си на регионално ниво, е защото там са го познавали и не са му правили проблем. Но когато участва извън Смолян, изниква условието, че трябва да е ученик в училище.

"Трябва да са важни не документите, а знанията, защото състезанията са за знания. Ученикът трябва да е ученик, защото учи, а не защото е в системата", казва Златка.

Сега детето има отправена покана за участие на частната олимпиада "Аз мога тук и сега”, която ще се проведе в края на април. При победа може да влезе без изпит в Техническия университет в София или в Пловдивския университет.

Най-четени