Правят нов закон и стратегически преглед на сигурността и отбраната 11.08 | 12:45

Няма да има съкращаване на звена или личен състав

От Лазар Тодоров

Започва изработването на Стратегически преглед на сигурността и отбраната, съобщи днес зам.-министърът на отбраната Иван Иванов. Той участва в празника на Висшето военноморско училище във Варна.

По думите му процесът по създаването на документа ще продължи минимум две години и с него ще бъдат ангажирани и други ведомства. Според Иванов през този период МО ще направи преглед и на структурите си. Той каза, че няма да има съкращаване на звена или личен състав.

Зам.-министърът допълни, че започва разработката на нов закон за отбраната и въоръжените сили. По думите му настоящият е преправян многократно и в него липсват конкретни текстове за социалната политика на министерството. Освен това не е заложена възможността да се ползва капацитетът на военните университети и висшите офицери за военна експертиза. Иванов уточни още, че ще бъде създаден и нов закон за резерва на въоръжените сили, тъй като сегашният на практика е недействащ. Според зам.-министъра бъдещият закон трябва задължително да е съвместим с изискванията на НАТО, допълва БТА.

Иван Иванов каза още, че министерството ще настоява за следващата година бюджетът му да бъде сформиран на база 1,5 % от БВП на страната. Той съобщи, че предстои разработването и на нов План за инвестиции в армията.

Зам.-министърът и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов присъстваха на празника по случай присвояването на първо офицерско звание на курсантите от випуск-2013 на Висшето военноморско училище във Варна. Те връчиха пагоните и наградиха отличниците на випуска, чийто първенец е лейтенант Росен Трошев. На тържеството, което е кулминацията на честванията за 134-та годишнина на българските ВМС, присъстваха и представители на държавната и местната власт, офицери и много граждани.

Най-четени