Празненствата за Съединението започнаха в едноименния град снощи 06.09 | 09:34

Цвета Караянчева прие строя

От Ани Романова

С тържествена заря-проверка снощи в центъра на град Съединение беше поставено началото на националните чествания по повод съединението на Източна Румелия с Княжество България. Хиляди се събраха в града, от който започва най-новата история на България.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие строя на почетните роти от 61 Стрямска механизирана бригада.

"Днес честваме един неподражаем по своята историческа значимост акт - съединението на България и връщането на васалната провинция Източна Румелия в пределите на независимото ни Отечество. Днес за сетен път ще провъзгласим, че "Съединението прави силата". И това не е просто надпис на фасадата на Народното събрание. Този крилат девиз, който всяко българско дете познава още от буквара, е заветът на хан Кубрат, който преди повече от 1300 години с помощта на сноп пръчки, показал на синовете си, че заедно са непобедими." Това каза в приветствието си пред жителите и гостите на Съединение Цвета Караянчева.

По думите й такова е възванието на съзаклятниците, извоювали Съединението на Княжество България и Източна Румелия през далечната 1885-та, въпреки съпротивата на Великите сили и съседните нам балкански държави. Днес 133 години по-късно това свято общонародно дело, си остава символ на небивал патриотичен и революционен подем, добави Караянчева, определяйки го като "венец на вековните усилия на народа български да строши оковите на робството". 

Снимка: Правителствен пресцентър

Водещи

Най-четени