Празниците продължават! Вижте кой ще черпи днес 09.12 | 08:07

Българската църква чества деня на Света Анна

От iNews.bg

Празниците продължават и в днешния ден. Повод да почерпят имат всички с имената Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. Българската православна църква отбелязва днес деня на Света Анна - майката на Дева Мария, т.нар. Зимна Света Анна.

Светицата се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Причина станало това, че дълго време Йоаким и Анна нямали деца и с молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която трябвало да бъде наречена Мария. Благодарната майка обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Според народните поверия на днешния ден жените не трябва да работят, нито да пипат вълна, за да не се разболяват децата им. Момите пък пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако те покълнат до Нова година, това е знак за скорошна женитба. 

Освен това народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. Тогава магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните.

Водещи

Най-четени