Празниците продължават! Ето кой ще черпи в първия ден на годината 01.01 | 09:52

Църквата отбелязва почит към Свети Василий Велики

От iNews.bg

Празниците преди и след посрещатането на новата година винаги са свързани с много поводи за почерпка. В първия ден от 2017 г., по традиция, черпят всички с имената Васил, Василка, Веселин, Веселина, Вълчо, Весела, Василен, Василена и всички останали производни.

Българската православна църква почита Свети Василий Велики. Това е един от ранните християнски философи. Заради това ще бъде отслужена празнична света Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Нeвски", която ще започне в 10:00 часа.

Сурваки е един от зимните празници, попадащи в периода на т. нар. Мръсни дни, което предопределя част от обредните практики, изпълнявани на него, сближавайки го с Бъдни вечер и Коледа. Същевременно основният дял от практиките и обичаите, характерни за този празник, са в пряка връзка със схващането му като начало на новата календарна година.

Вечерта преди Сурваки е известна най-общо като "Втора кадена вечер", тъй като празничната трапеза тържествено се прекадява, по подобие на Бъдни вечер, която е и "първата кадена вечер". Прекадяването се извършва от стопанина на дома или от най-старата жена в семейството с помощта на палешника на ралото или керемида. В някои села в Западни Родопи (Ковачевица и др.), след като прекади три пъти трапезата, най-възрастната жена отива до огнището и, викайки през комина, кани "Васил" на вечеря.

Празничната трапеза

По традиция в нощта преди Сурваки се нарежда празнична трапеза, около която се събира цялото семейство. Ястията в общи линии повтарят тези, които се слагат на бъднивечерската трапеза, но има и съществени разлики. Задължителните ястия, които трябва да присъстват са баница и/или погача и свинско месо.

Сурвакане

Основният обичай, който се изпълнява на Сурваки е т. нар. "сурвакане". Изпълняван е навсякъде из българските етнически територии, както и сред живеещите извън тях българи. Обичаят се състои в обредното обхождане на определена територия (махала, квартал, най-често цялото селище) от група "сурвакари" – малки момчета на възраст 4 – 12 години или ергени. Те влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството (както и добитъка) като ги потупват по гърба със сурвачки, пожелавайки здраве и плодородие, за което са дарявани от домакините обикновено с хранителни продукти.

Най-четени