Празниците продължават! Отбелязваме деня на Света Нина 14.01 | 09:18

Това е покровителката на Грузия

От iNews.bg

Месецът след Коледа и Нова година е изключително наситен с празници. Поредицата продължава с почит към Света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия.

Според преданията тя е родена около 280 г. в Кападокия, където имало много грузински селища. Баща ѝ Завулон произхождал от знатен род, бил роднина на великомъченик Георги Победоносец и се ползвал с благоволението на император Максимиан (284-305 г.). Завулон бил на военна служба при императора и като християнин съдействал за освобождаването на приели християнството пленени гали.

Майката на Нина - Сусана, била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий).

Когато Нина станала на 12 години, отишла в Йерусалим с родителите си, чиято единствена дъщеря била. По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите ѝ се разделили, за да служат изцяло на Бога. Баща ѝ отишъл в Йорданската пустиня, а майка ѝ била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. Така възпитанието на св. Нина било поверено на благочестивата старица Нианфора.

През целия си живот Нина била целомъдрена и благочестива. Тя успяла да установи християнска църква в Грузия и да покръсти много грузинци.

Водещи

Най-четени