Празнуваме Кръстовден 14.09 | 07:14

С летния Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента

От Кремена Бедерева

Православната църква отбелязва днес (14.09.11) Кръстовден или Въздвижение на Светия кръст Господен. С летния Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

По лозята настава гроздобер, защото на този ден слънцето тръгва назад, връща се към зимата. Денят и нощта се "кръстосват”. На този ден се спазва строг пост.

Свещеник обикаля домовете на вярващите и ги благославя със Светия кръст, поръсвайки ги със светена вода. На този ден се честват лечителите, които лекуват "пресекнал се кръст”, наместват изкълчени и навехнати крайници и "оправят счупени кокали”. Яде се зелник с праз лук, печена тиква.

През последните години сред православните християни в нашата страна придоби широка известност манастирът "Св. Троица” в Кръстова гора, като християнска светиня и място за поклонение. Символ на Кръстов връх е чудотворният Христов кръст, използван в миналото в почти всички ритуали на местното население – при освещавания, за целебни цели, по време на погребални церемонии, за благославяне.

В бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий” ще бъде изложена за поклонение частица от Светия кръст, съобщиха от пресцентъра на общината.

Днес трябва да почерпят всички, носещи имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

 

Най-четени