Празнуваме Лазаровден 23.04 | 09:08

Днес момите от селото обикалят къщите, пеят песни и благославят за здраве и берекет

От iNews.bg

Днес отбелязваме обичания християнски празник Лазаровден. Той носи името на Свети Лазар и се празнува 8 дни преди най-светлия празник за християните - Великден.

Според традицията на този ден се изпълнява обичаят Лазаруване.  Младите жени, наречени лазарки, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница, който отбелязваме на следващия ден. Момите обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома пък ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Лазар е бил приятел на на Исус Христос. Четири дни след неговата смърт Лазар е бил възкресен. Христос го съживява и той излиза от гробницата си.

Имен ден днес празнуват Лазар,Лазарина, Лазо, Лачо, Лъчезар, Лъчезара.

Водещи

Най-четени