Пращат и войска на улицата по време на европредседателството 20.10 | 13:44

Каракачанов и Радев готвят спешни законови промени, за да помага армията на полицията срещу престъпници и терористи

От iNews.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Валентин Радев са обмислили законови промени за включването на армията в опазването на обществения ред във връзка със ситуацията в Европа и предстоящото европредседателство. Това стана ясно по време на петъчния парламентарен контрол от отговора на военния министър на въпрос на депутат от БСП какво е наложило специални военни части да бъдат изкарани за залавянето на мъж, убил жена си в центъра на Пещера. 

Заради конкретния случай Каракачанов смята, че не би се поколебал да изкара отново армията, когато трябва да се помогне на МВР. "При подобни случаи, ако се наложи, военнослужещите с уменията, които имат и знанията, които имат, аз отново ще го направя, за да подпомогнат МВР", категоричен беше той. И допълни, че това не означава, че армията ще бъде изкарвана, когато се провеждат протести.

Министърът поясни, че подготвяните законови промени предвиждат армията да подпомага МВР при охранителни дейности, като войската получи "допълнителни функции", а решението за изкарване на военнослужещи по улиците ще става с решение на Министерския съвет.  

От изказването на Каракачанов стана ясно, че изкарването на близо 40 души от 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив за залавянето на въоръжения с нож Георги Генов всъщност било учение. Каракачанов заяви, че е изненадан от въпроса на БСП, защото вместо него очаквал похвала. "Една от критиките ви е, че проблемите с престъпността се решават трудно. И когато Министерството на отбраната е подпомогнало МВР, аз очаквам да ме похвалите, че институциите си сътрудничат да се залавят тежките престъпници", каза Каракачанов. 

Той обясни, че в случая със залавянето на Генов не става въпрос за "обикновен убиец", а за човек, извършил тежко престъпление в центъра на град Пещера, което било документирано "от поне 6-7 човека с модерни телефони". Престъпникът успял да заблуди органите на реда, защото знаел как да избегне охранителните камери, правил "фалшиви движения" и действията му предполагали, че може да извърши и друго престъпление, като взимането на заложници.

В случая военните участвали с разузнаване, събиране на информация, анализ и предоставянето ѝ на органите на МВР, уточни Каракачанов, цитиран от OFFnews. 

Любопитното в случая е, че операцията е разпоредена от Каракачанов на 2 септември - непосредствено след извършеното престъпление, когато за това му докладвал зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов от квотата на ВМРО. Каракачанов подал устна заповед до командира на спецсилите бригаден генерал Явор Матеев без знанието на прекия му началник - началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Цялата документация и информацията по случая е стигнала до Боцев едва 10 по-късно - на 13 септември.  

Каракачанов оправда "антитерористичните" действия на войската с определение за тероризъм, което включвало и "събуждане на страх в хората". 

Червеният депутат Николай Цонков контрира, че за провеждането на учение има предварително съставен план, поставени задачи и програма. "Интересно ми е дали в този план и програма има записано наблюдение и откриване на терорист престъпник, защото планираното обучение също се фиксира и като дата. Хубаво е да се спазва законът, очевидно трябва да променим някои от задачите и мисиите на Въоръжените сили, може би е добре МВР да премине към МО", каза соцдепутатът.

Водещи

Най-четени