Пращат психолози да успокояват децата след убийството в Сливен 06.11 | 18:54

Шефката на ДАЗД поиска свикване на Координационен механизъм за взаимодействие при случай на насилие, с участието на прокурор

От iNews.bg

Психолози, изпратени от Държавната агенция за закрила на детето, ще осъществяват кризисна интервенция на учениците и учителите в Професионална гимназия по икономика "Професор д-р Димитър Табаков” Сливен, в двора на която днес бе убито 15-годишно момиче.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева препоръча незабавно да бъде свикан Координационен механизъм за взаимодействие при случай на насилие, с участието на прокурор.

"Екипът на ДАЗД осъжда остро проявата на агресия и насилието в училищния двор, довели до смъртта на ученичка в ІХ клас, и изразява безпокойство от зачестилите инциденти в образователни институции. Училището е място за образование и възпитание. Призоваваме компетентните органи спешно да предприемат допълнителни  мерки за предотвратяване на насилието в образователните институции и в района около тях, за осигуряване безопасността на децата и гарантиране на техните права. Екипът на ДАЗД изказва съболезнования на семейството на загиналото момиче", се казва в позицията на ДАЗД.

Преди броени минути от МОН изпратиха съобщение, че са били уведомени за инцидента от началника на РИО-Сливен.

"Инцидентът е станал в двора на учебното заведение. Мъжът се е опитал да влезе в училището, но охраната го е спряла. При нападението е пострадала и педагогическият съветник в училището. Децата от училището са прибрани от родителите си", се казва в съобщението.

От МОН също ще пращат психолози. Още утре десет експерти ще заработят с децата. 

Водещи

Най-четени