Преброиха 136 агенти на ДС сред кандидат-депутатите 26.04 | 20:42

Те са само с трима по-малко от явилите се на изборите през 2009 г., сочи справка на Комисията по досиетата

От Елена Кирилова

Сред кандидатите за народни представители има 136 души, които са били агенти на комунистическите служби, съобщават от комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Кандидатите са от над 30 политически парти и коалиции. За сравнение те са само с трима по-малко от парламентарните избори през 2009 г.

Това е установила проверка на регистрираните в Районните избирателни комисии.

Най-голям брой бивши агенти има в листите на ДПС, където са открити 16 души, кандидати за народни представители.

Само с един по-малко са агентите в листите на Коалиция за България, а в политическа партия "Българската левица” има 10 бивши агенти на ДС. 10 са и установените агенти в листите на партия "Съюз на комунистите в България”, докато в "ГОРДА България” те са 9.

За целите на проверката са обхванати 4145 от всички кандидати, регистрирани за изборите. Другата част, включваща общо 3160 души, не подлежат на проверка. Причина за това е, че към юли 1991 г., когато структурата е закрита, те не са били навършили пълнолетие и е нямало как бъдат вербувани по-рано.

"Национален фронт за спасение на България” също се нарежда сред първите пет партии и коалиции, водещи по брой агенти в своите листи. В случая Комисията е установила 7 агенти.

Сравнение с 2009 г. показва, че ГЕРБ е допуснала повече кандидати с досиета в своите листи. Преди четири години те са били петима, а през 2013 г. са шестима.

Също шестима са установени и в РЗС, а сътрудниците в редиците на "Атака” са четирима. По четирима сътрудници на Държавна сигурност, вписани в листите, имат също "Лидер” и ВМРО - БНД. Трима са агентите в листите на НДСВ и "Център - Свобода и достойнство”.

ДСБ и Български демократически форум, както и Движение "България на гражданите: имат по двама агенти в своите листи. "Демократична алтернатива за национално обединение" (ДАНО), учредена неотдавна от отцепилите се от РЗС бивши депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов, има 5 агенти в листите си. Трима са агентите в листите на партия "Нова алтернатива”. Същият е броят и в "Българска пролет”.

Ето и кои са по-популярните имена в листите за 42-то Народно събрание, които имат агентурно минало:

ДПС – лидерът на партията Лютви Местан, бившите депутати Рамадан Аталай и Янко Янков, бивш кмет на Сливен, кметът на с. Гърмен Ахмед Башев.

БСП – бившите депутати Добромир Задгорски и Минчо Минчев, вицепремиерът в правителството на Виденов Румен Гечев, литературният критик проф. Огнян Сапарев, също бивш депутат.

ГЕРБ – бившият депутат от Добрич Румен Иванов, щатен служител на ДС, който отново води листата в Добрич.

ГОРДА България (на Слави Бинев) – Йордан Величков – щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, Кръстьо Петков – бивш шеф на КНСБ и депутат от БСП, Румен Ралчев – бивш щатен служител на УБО, работи в личната охрана на Тодор Живков, след промените президент на охранителната фирма "Балкан секюрити груп", известен масон и Приор в  Ордена на трамплиерите в България.

Национален фронт за спасение на България – Велизар Енчев – щатен служител на Първо главно управление на ДС, бивш дипломат и журналист, Стефан Солаков, бивш щатен служител в Първо главно управление на ДС.

Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО-БНД.

Жорж Ганчев – лидер на партия "Национално патриотично обединение”.

Кольо Парамов – бивш главен ревизор на БНБ, издигнат от партия "Либерален алианс”.

Водещи

Най-четени