Преброиха ги: 600 язовира у нас са опасни 16.02 | 16:40

От язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи", опасни нямало

От Андриян Георгиев

Стайко Ганчев, изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД, заяви пред агенция "Фокус", че опасните язовири у нас са вкарани в списък, подготвен от областните управители и от службите по "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението”.

От всяка област са предоставили списъци и според тях - опасните язовири у нас са 600 на брой.

По думите на Стайко Ганчев от язовирите на "Напоителни системи" опасни нямало, макар и сред 600-те язовира да има и такива, стопанисвани от "Напоителни системи". 

Според Ганчев областните управители по-скоро са дали списък на язовирите, които има в дадената област. 

От останалите язовири, които са общински, както и така наречените бивши текезесарски язовири (били са собственост на ТКЗС-та и АПК-та и след това стават публична общинска собственост), какъв процент са опасни щяло да стане ясно, след като се обследват. "И язовир "Иваново”, който се скъса и направи бедствието в село Бисер, и язовир "Елена”, са все от този сорт”, посочи Ганчев. 

Около яз. "Елена” има още два-три малки язовира, които са в същото състояние, но те не са опасни в момента, допълни той. 

"Песимист съм, че ще бъдат в добро състояние тези язовири, които ще дойдат при нас. Колко от тях ще стават за експлоатация и колко – не, ще покаже бъдещето и експертите. Ако са опасни и не стават, ще ги източим и вече ще решаваме какво ще правим – дали има смисъл да се прави там инвестиция, или не. Процесът е дълъг и не става за една седмица”, каза Стайко Ганчев. 

Водещи

Най-четени