Преброихме се онлайн - спестихме милиони 11.02 | 18:55

Точният размер на икономиите ще стане ясен след края на преброяването

От Кремена Бедерева

Бюджетна икономия за милиони e реализирана от големия процент хора, които са се преброили електронно. Точният й размер ще стане ясен след края на преброяването, каза председателят на Националния статистически институт (НСИ) д-р Мариана Коцева в Шумен.

Окончателните данни от преброяването на населението в България ще бъдат обобщени до началото на юли, съобщи Коцева. Страната ни ще бъде първата в целия Европейски съюз, която ще приключи с преброяването, съобщава БТА.

Марияна Коцева уточни, че през 2011 г. всички членки на общността трябва да преброят населението си, а данните да бъдат обобщени до края на 2012 г.

Председателят на НСИ награди 13-годишния Венцислав Тончев за това, че е преброил електронно по-голямата част от семейството и роднините си.

iNews припомня, че общият брой на преброените по интернет е 3 100 023 души, което представлява 41.2% от общото население на страната.

От преброените онлайн 91% живеят в градовете, а 9% са в селата, сочат данните. Най-много преброени са във възрастовата група 30-39 години – 17%, а 16% от преброилите се онлайн са на възраст 40-49 години

От 8 часа, на 10 февруари започна и вторият етап на преброяването - по домовете. Той ще продължи до 20 часа на 28 февруари. В цялата страна в момента обикалят анкетьори, които задължително трябва да се легитимират със служебните си карти.

Който вече се е преброил по електронен път, трябва да предаде уникалния си десетцифрен номер на анкетьора. От НСИ припомнят, че не е нужно да пускате преброителите в дома си. При отказ да бъдете преброени, глобата е 120 лв.

Водещи

Най-четени