Превозвачите на пътници с връзка с НАП 18.05 | 10:34

Някои от изискванията са неизпълними, казват те

От Ивайло Ачев

Превозите на пътници да се документират само с билети, издадени от фискални устройства, които имат дистанционна връзка с Националната агенция за приходите (НАП) при условията и по реда, предвидени в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Това предвиждат промените в Закона за автомобилните превози, приети на първо четене, информира Агенция "Фокус”.

Целта на предложените промени е да се засили контролът върху документирането и отчитането на дейността на автомобилните превозвачи, осъществяващи превоз на пътници по градски, междуселищни и международни линии.

Въвеждат се и минимални реквизити, които следва да съдържат билетите, използвани за превоз на пътници по градски, междуселищни и международни линии. Предложените промени не засягат режима при превоз на пътници да се използват карти за пътуване, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа.

Новите правила в сектора на автомобилните превози, включително поправките в Закона за автомобилните превози, обаче не се харесват на превозвачите у нас. По-точно – частта за превоз на деца и ученици по време на екскурзии и ваканции.

Възражението на превозвачите касае наредба на Министерството на транспорта, според която автобусите, които возят деца и ученици, трябва да са оборудвани с тоалетна, умивалник и два монитора. Това не е безопасно, каза заместник-председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова по ТВ7.

Според Топалова санитарното оборудване не прави автобусите безопасни – например, ако децата стават по време на движение, за да ползват тоалетната, това е предпоставка за инциденти. Отделно изискванията са като за категория лукс – как може те да се изпълнят в малките автобуси, попита Топалова.

За неспазване на наредбата на министерството глобите започват от 1000-2000 лева, а при рецидив може да се отнеме лиценза на превозвача.

Топалова обърна внимание и на състоянието на АМ "Тракия", която, по нейни думи, е опасна и трябва да се асфалтира наново в участъка София – Пазарджик. Изказването ѝ идва в светлината на тежката верижна катастрофа при "Църна маца" рано тази сутрин, при която пострадаха петима души и има един загинал.  

Промените в Закона за автомобилните превози реално влизат в три предложения. Една от основните се отнася до лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв. за водач, който кара с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство.

Предвидено е и увеличаване на размера на глобата за водач, който преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването, както и въвеждане на наказание лишаване от право на управление за същото нарушение.

Създава се и разпоредба, с която водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка, като при неспазване на това задължение, е предвидена санкция.  

Водещи

Най-четени