Превозвачите се заканват да отмъстят на Гърция: През юни блокират туризма й 18.02 | 13:12

"Няма дипломатичен път с Атина!", заяви българският бизнес и налага пълна контраблокада на всички гранични пунктове от петък

От Ростислава Иванова

Членовете на Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт (БАСАТ) обмислят затваряне на българо-гръцките граници през юни, когато започва туристическият сезон. Превозвачите ни искат да си върнат на съседите за понесените загуби от продължаващата вече три седмици блокада на граничните пунктове, като провалят гръцкия туризъм, както го сториха с българския бизнес. Това обяви пред Фокус представителят на БАСАТ Илиян Филипов,

"Сдруженията на българските превозвачи обсъждат вариант, при който през юни да затворят всички пунктове по българо-гръцката граница. Така, както те провалят българския бизнес, по този начин ще провалим и гръцкия бизнес с туризма. Много сериозно се обсъжда този вариант и може би това ще се случи, но като вземем решение, ще уведомим всички български граждани да не правят резервации по гръцки хотели и курорти, за да не се получи пак напрежение да стоят и да чакат по границите", обясни Филипов.

Асоциацията е възмутена от тоталната липса на съдействие от страна на гръцките власти за разрешаване на проблема на българо-гръцката граница. Филипов определи като "абсолютно несериозно" отношението на зам.-областния управител на гръцката област Серес, който вчера се е срещнал на границата с нашия транспортен министър Ивайло Московски. Зам.-областния управител заявил, че "не може да контролира по никакъв начин събитията в Гърция".

"Няма дипломатичен път, по който да бъде разрешен проблема с гръцките фермери", категоричен е Филипов.

Затова превозвачите са решили от утре сутринта да блокират напълно и останалите два гранични пунктове по общата ни граница - "Златоград" и "Ивайловград", с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция, предупреди представителят на БАСАТ.

Превозвачите вече не искат да преговарят с протестиращите срещу пенсионната реформа фермери, тъй като те многократно са нарушили поетите обещания за вдигане на блокадата по обявен график.

"Гръцката страна пое ангажимент да има прозорец от пет часа, в който да се пропускат тежкотоварните автомобили. Разговаряхме с Главна дирекция "Гранична полиция" за възможността да се пропускат по-експедитивно ТИР-ове и това се случи, но гръцките фермери обявиха 72 часа блокада и отново нарушиха своето обещание. Затова сме категорични, че докато няма ясни гаранции от гръцка страна, че тракторите ще се изтеглят от границата и няма да има повече блокади, ние ще стоим тук и няма да пропускаме никакви превозни средства", подчерта Филипов.

След ГКПП "Кулата" и "Илинден" от тази сутрин нашите шофьори затварориха и ГКПП "Капитан Петко войвода". Утре в 9.00 часа ще бъде затворен и ГКПП "Маказа", а в петък в 9.00 часа ще блокират и ГКПП "Златоград".

 

Междувременно днес и министър Московски не скри разочарованието си от липсата на всякакво съдействие и намеса от гръцките власти за разрешаване на назряващия сериозен конфликт на границата между фермерите им и нашите шофьори. Той заяви, че категорично подкрепя протеста на българските превозвачи и контраблокадите на всички общи граници с Гърция, докато земеделците напълно не прекратят блокадата и не изтеглят тракторите от ГКПП-тата.

Най-четени