Преглед на автомобила с касов бон от „Плод и зеленчук” 11.11 | 20:26

За два месеца са засечени 10 000 хитри столичани

От Цанка Донкова

Макар че вече се изисква задължителния документ за платен налог за автомобила, 10 000 столичани, които са успели да се минат технически преглед на возилото без да плащат данъка на МПС, съобщава в. "Монитор".

Шофьорите масово представяли фалшиви бележки. Само за два месеца са засечени 10 000 души, които са минали по въпросната схема колите си.

"За тези автомобили ще се направи повторна проверка от "Автомобилна администрация”, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той разказа и един куриозен инцидент.

"Имаме регистриран случай, в който вместо с планетен данък автомобилът е минал с касов бон от "Плод и зеленчук”, обясни  зам.-кметът.

От общината посочват, че е имало и опити да се мине с касови бележки за винетки, за преводачески услуги и за платен данък за 9 лева на имот в Русе. В някои случаи шофьори инвалиди не са представили служебна бележка от общината, че не дължат данъци.

"Всичко е документирано, знаем всеки автомобил точно в колко часа е минал и какви документи е представил”, обясни Барбалов.

За нарушителите е предвидена санкция от "Автомобилна администрация”, като глобата е от 1500 до 5000 лв., а като последната мярка е отнемане на лиценз и затваряне на пункта.

От Столична община въведоха от 25 септември онлайн система между нейните данъчни служби, пунктовете за технически прегледи и "Автомобилна администрация”, за да се прекрати порочната практика

"При въвеждането на данните за колата, пристигнала за технически преглед в сервиза, излиза съобщение дали са платени или не дължимите такси. Ако не са направени вноски, няма как да се извърши технически преглед”, обясни Барбалов.

72 000 софийски автомобила са минали на каналите от въвеждането на системата. От тях са спрени едва 42.

"Необходимо е още по-голямо затягане на контрола от страна на "Автомобилна администрация” към пунктовете”, категоричен е Барбалов.

Той обясни, че от началото на годината в София са платени данъците на 38 000 МПС повече в сравнение с миналата година.

Така приходите в общината са се увеличили с около 3 млн. лв.

Водещи

Най-четени