Предвиждат нови правила за отглеждане на селскостопански животни 26.10 | 17:00

Проектът ще бъде внесен за обсъждане на сесия на Общинския съвет през ноември

От iNews.bg

Нови правила за отглеждане на селскостопански животни предвижда проект за общинска наредба в Търговище. В жилищните зони на град Търговище не се допуска отглеждането на селскостопански животни и птици с изключение на декоративни видове, информират от администрацията на кмета Дарин Димитров, цитирани от БНР.

Селскостопански животни за лични нужди може да се отглеждат само в поземлени имоти в селата на територията на общината, кварталите "Бряг" и "Въбел", както и в зоните за земеделски труд и отдих. В тези случаи се въвеждат ограничения на броя животни.

За едрите преживни максимумът, допустим в личните стопанства, е до три, без приплодите им до 1-годишна възраст. За дребните преживни е до 10. За прасетата до пет. Животновъдните обекти за промишлено отглеждане на селскостопански животни и птици ще се наложи да се разполагат извън или около населеното място и да отговарят на изисквания, посочени в нормативни уредби към Закона за ветеринарномедицинската дейност. Гратисният период за привеждането на стопанствата в съответствие с изискванията е до края на 2020 г., е записано в Проекта на Наредба за обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни и птици на територията на община Търговище.

Проектът е разработен в изпълнение на изискванията на промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и цели създаване на условия и предпоставки за устойчиво развитие на животновъдството, при опазване на околната среда и здравето на хората и животните. С Наредбата, Община Търговище ще въведе ред в дейността и ще отговори на множеството сигнали за замърсяване на населените места, създаването на рискове за здравето на населението, увреждането на обществено имущество в резултат на отглеждането на големи стада животни в имоти в регулация.

Проектът ще бъде внесен за обсъждане на сесия на Общинския съвет през ноември.

Водещи

Най-четени