Пределни цени на такситата и в Пловдив 12.05 | 18:47

Пределната цена за дневна тарифа е 1.10 лв./км

От Кремена Бедерева

Пределните цени на таксиметровите услуги в Пловдив ще окажат влияние върху дейността на автомобилите, които извършват таксиметрови услуги на изключително високи тарифи, т. нар "копърки”.

Това каза за радио "Фокус” – Пловдив Йордан Арабаджиев, директор на Областния отдел "Контролна дейност – Държавна автомобилна инспекция (ДАИ)”.

Той уточни, че пределните цени, които днес бяха приети от общинските съветници в града, ще влязат в сила от 26 май, след като измине 14-дневният срок от датата на взетото решение на Общинския съвет.

Ще се отървем от "копърките” в Пловдив, които дълго време създаваха проблеми на клиентите на таксита, каза Арабаджиев. Според него няма вече да има такива фрапантни цени, каквито до момента.

Той уточни, че е имало и случаи, особено по време на изложенията в Международен панаир-Пловдив, таксита да возят на цена от 9 лева на километър. Вече при констатиране на подобно нарушение, на шофьора на таксиметровия автомобил се налага санкция от 3000 лева по Закона за автомобилните превози, а самият автомобил се отписва от списъка с удостоверения за регистрация на таксиметрови услуги.

Пловдивският общински съвет определи днес максималните цени на таксиметровите превози. Пределната цена за дневна тарифа е 1.10 лева за километър, а за нощната тарифа максимумът е 1.30 лева.

iNews припомня, че Столичният общински съвет прие днес пределни цени и за софийските таксита. Те ще возят на дневна тарифа от 1.30 лв./км.

Водещи

Най-четени