Предизборните кампании няма да се водят на друг език 14.02 | 10:31

Парламентът отхвърли предложението на ДПС

От Мая Александрова

Депутатите отхвърлиха предложението предизборни кампании да се водят на друг език, освен български. Предложението бе внесено от народните представители от ДПС Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид, а то гласи "В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език".

"Гласувах против, защото този текст е не просто дискриминационен, той не просто, че не защитава българския език, а откровено застрашава българския език", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него така се дава право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то да бъде обект на дискриминационно отношение.

"Забранявайки използване на други езици в хода на една предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите
в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език", посочи Местан.

"Каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш към българското малцинство в чужбина", допълни той. "Ако за евроизборите листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на какъв език ще води той кампанията си?", попита Местан.

"Срам и позор за парламента на европейска България", заключи лидерът на ДПС.

Голямо вълнение в залата предизвика изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, който заяви, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати.

"Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите", каза Хафъзов.

"Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия", допълни той.

Хафъзов заяви, че ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган.

След неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.

Лютви Местан обясни, че Хюсеин Хафъзов е изредил имена на български гражданин, преминали през затворите за днешната демокрация. При изреждането той използва и името на Нури Адалъ, който е един от най-дългогодишните политически затворници в България.

"Ако някой е напуснал пленарната зала в знак на протест срещу Нури Адалъ, нека не се зове демократ", каза Местан.

Янаки Стоилов от левицата посочи, че едно от цитираните имена е на Ахмед Давутоглу.

"Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава, ако това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност", посочи Стоилов.

Хафъзов отговори, че Ахмед Давутоглу е български гражаднин от село Иглика, Шуменско, и е лежал в българските затвори.

"Нури Адалъ също е български гражданин, лежал в българските затвори, Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо
трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския министър на външните работи", отбеляза Хафъзов.
По думите му явно част от депутатите не познават тази част от историята, която не е популяризирана достатъчно.

"Това ме навежда на мисълта, че много скоро трябва да влезе в учебниците по история, за да знаем кой какво е теглил и какво сме готови да преживеем оттук насетне", заяви депутатът, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени