Предизвикателствата пред Европа, според Мартин Шулц 03.05 | 19:57

Европейската търговия, околната среда, борбата с финансови спекули и миграцията

От Филипа Тодева

Трябва ни повече Европа. Имаме нужда от повече европейско действие всеки  ден. Това според председателя на ЕП Мартин Шулц е ключът за изхода на стария континент от тежката криза. Пред препълнената зала в Ректората на Софийския университет днес Шулц говори за решенията на общите предизвикателства пред ЕС. 

Шулц е първият председател на ЕП, който говори в СУ. Мартин Шулц изреди четири предизвикателства пред Европа. На първо място той постави европейската търговия. По думите му тя ще бъде по-успешна в глобален план, ако има по-добра интеграция на европейско ниво. На второ място Шулц се спря на специални мерки, които са необходими за грижата за околната среда.

Борбата срещу неконтролираната финансова спекулация и срещу укриването на данъци беше третият акцент, а четвъртият – миграцията. Шулц отбеляза, че с тези предизвикателства държавите не могат да се справят сами и са нужни европейски мерки. "Ако искаме да си върнем доверието, трябва да създадем повече европейски инструменти, а не по-малко”, заяви Шулц.

За да онагледи проблема с неконтролираните спекулации той даде следния пример, предизвиквайки усмивките на присъстващите в залата: "Ако на Сергей Станишев му изгори къщата, той ще получи застраховка. Ако аз му купя застраховката, аз ще получа парите. Нужен ми е само един пироман”.

Шулц добави, че затова пазарите трябва да се контролират с методите на европейската демокрация. Според него само с общи усилия могат са се преодолеят предизвикателствата в Европа.

Водещи

Най-четени