Предлагат връщане на "добро поведение" при кандидатстване в гимназия 27.08 | 15:16

Последните 25 години учителите сами се справяли с възпитанието на учениците

От Беатрис Николoва

Да се върне оженката за поведение която да носи 4 точки при формирането на бала за кандидастване след седми и осми клас.

Това предлагат  Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Учениците, на които са наложена мерки или наказания, да бъдат лишени от този компонент.

Предложението се обосновава с идеята това да е първата стъпка  в посока за по-добро българско образование, защото в образователния конгломерат има два равностойни стълба: обучение и възпитание. За съжаление вторият много важен клон възпитание беше забравен поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета: икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите по отношение на организация на системата и оценяването на ученици от учители, обясняват от синдиката. 

Последните 25 години показаха, че учителите сами без подкрепа от институции и без партниране от родители, не могат да се справят с доброто възпитание, което да доведе до европейските и световни стандарти на доброто образование, пише в документа. 

От синдиката искат още учителите квестори на изпитите да бъдат със статут на държавни експерти в деня на тестовете, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да бъдат гарантирани от МОН.

Синдикат "Образование" подкрепя безрезервно новата философия на МОН към въвеждане на многообразие в избора на балообразуващи предмети, като се отчита и запазва конкретиката на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидастват учениците след основно образование, ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега-акцент към само два от изучаваните предмети и осакатяване на подрасващите и лишаване от знания по повечето от изучаваните предмети, пишат още от синдиката. 

 

Водещи