Предлагат да има омбудсман по правата на децата 14.03 | 06:57

Новата длъжност може да бъде въведена в структурата на националния омбудсман, който следи за правата на всички

От Андриян Георгиев

"Националната мрежа за децата" предлага да бъде въведена длъжността детски омбудсман, съобщи изпълнителният директор на неправителствената организация Георги Богданов, цитиран от БТА.

Той съпровожда при посещението ѝ в областния град Мариама Диало - аташе на Франция за регионално сътрудничество по правата на децата за Румъния, България и Молдова.

Една от препоръките на Комитета по правата на детето е в България да бъде създаден такъв независим орган, който да наблюдава политиките за децата, поясни Богданов.

По думите му новата длъжност може да бъде въведена в структурата на омбудсмана, който следи за правата на всички хора. 

Георги Богданов коментира, че образованието и здравето - особено психичното здраве, се очертават като най-сериозните проблеми в политиките за българчетата.

Самоубийствата сред децата вече са тема, изключително болезнена за цялото общество, посочи Богданов.

Мариама Диало посети социален дом за деца, лишени от родителски грижи, както и центрове за настаняване от семеен тип. Тя посочи, че България ще бъде подкрепяна в реформата за деинституционализация на грижите за децата.

"Ще поощряваме размяната на опит, на добри практики. В близките дни специалисти от община Добрич ще посетят Северна Франция, за да видят как функционират алтернативните грижи за деца в жилищата от семеен  тип", заяви Мариама Диало.

Водещи

Най-четени