Предлагат да се учат "забранени писатели" 28.03 | 14:22

Сред тях са Змей Горянин, Георги Марков, Мехмед Карахюсеинов и др.

От iNews.bg

Предлагат учениците в 12 клас да изучават нова христоматия по литература, в която са включени 17 автори.

Тя се казва "Забранените писатели", тъй като въпросните не са били изучавани досега, или поне не така задълбочено.

В христоматията са включени творби на "убитите от комунистите" Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов.

"Те не се преклониха пред комунистическата диктатура и днешната червена олигархия не желае гражданската им смелост и творчеството им да станат известни на младото поколение - за да го държи отново в потисничество", казал при представянето Васил Къдринов, редактор на христоматията.

Съставителите на христоматията я предоставят за утвърждаване като учебно помагало за свободно избираема подготовка от МОН, но ако това не се случи възнамеряват да организират кампания за представянето и в страната и разпространението и сред учениците и учителите по литература.

Книгата е на центъра "Хана Аренд", като е финансирана от Европейския парламент, Фондация "Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс”.

Водещи