Предлагат климатиците да бъдат премахнати от фасадите на сградите 22.02 | 15:00

През април ще бъдат свалени всички климатици от сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“

От Ивелина Георгиева

Главният архитект на София Петър Диков подготвя предложение, според което всички климатици от фасадите на сградите в столицата да бъдат премахнати.

Диков уточни, че процесът по премахването ще започне от сградата на Направление "Архитектура и градоустройство", която през април ще приключи със свалянето на всички климатици от фасадата си. Целият проект, по който се работи в момента, включва и поставянето на обща климатична система. Тя ще струва 240 хил. лева, като средствата идват от бюджета на институцията.

След това главният архитект ще обърне внимание на всички публични сгради да махнат климатиците от фасадите си. "Не можем да си позволим да изискаме от другите, ако самите ние не сме изрядни", коментира Петър Диков.

След като всички публични, държавни и общински сгради решат проблема с климатиците си ще се обърне внимание и на гражданите.

Диков заяви, че в цяла Европа ние сме единствените с подобни климатици по сградите, дори в европейската част на Турция няма подобно нещо. Според главният архитект на София климатиците придават на София един "много ориенталски вид".

Той даде пример с Щутгард, където има една единствена норма за климатиците само с две изисквания, които обаче са напълно достатъчни- да не се виждат и да не шумят на съседите.

До лятото предложението ще бъде внесено, а от края на годината ще започне да се действа активно по публичните сгради с държавна и общинска собственост.

Водещи

Най-четени