Предлагат младите шофьори да са с придружител 16.03 | 17:14

Ограничения в точките и скоростта за новобранците предвиждат промени в Закона за пътищата

От Ростислава Иванова

Младите водачи на автомобили задължително да карат с придружител. Това предвижда предложение за промяна в Закона за движение по пътищата на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара.

Експертите са систематизирали ред допълнителни ограничения за пресни водачи на МПС, които са систематизирали в съвсем нов Закон за движение по пътищата, тъй като старият е още от 1999 г.

Присъствието на опитен водач до младия шофьор ще бъде особено важно, ако се даде възможност и на 17-годишните да карат след успешно положен изпит, посочи председателят на съюза Койчо Русев за Фокус.

Организациите настояват през първите две години след придобиване на правоспособност шофьорите да разполагат само с 26 контролни точки, вместо със стандартните 39 точки за по-опитните шофьори.

За новобранците зад волана трябва да се въведе и ограничение на скоростта - до 110 км/час на магистрала и до 80 км/час – в извън населените места, категорични са още експертите.

 

Баншът предлага да бъде въведена рейтингова система на автошколите и Агенция "Автомобилна администрация" да публикува всяка година класацията им по подобие на висшите учебни заведения. Идеята е държавната агенция да отнема разрешителното на школата при установяване на системни пропуски в обучението, каза Русев.  

Водещи

Най-четени