Предлагат по-малко областни администрации 09.08 | 16:02

Това е един от вариантите за административна реформа, съобщи министър Дончев

От Петя Михайлова

Намаляването на броя на областните администрации е един от вариантите, обсъждан във връзка с административната реформа.

Това заяви днес в Смолян министърът по управление на средства от ЕС Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Според него вариантът за окрупняване на броя на областните управи е включен в доклада на сформираната преди месеци работна група, създадена със заповед на премиера.

Препоръките на експертите и констатациите в доклада могат да бъдат основание за политическо решение, каквото няма все още, допълни министърът без портфейл.

Според него в случая се касае за изключително сериозна реформа и не може да се очакват спонтанни и прибързани решения.

Следващият програмен период 2014-2020 ще бъде много различен, заяви Томислав Дончев.

Министърът се срещна с представители на бизнеса от Смолянска област, представяйки основни приоритети за следващия програмен период. За част от сферите, които се финансират в момента, ще има продължаващо финансиране, уточни министърът.

Той допълни, че със сигурност ще има средства за българското земеделие, но може би ще бъдат малко повече условията, на които трябва да отговарят земеделските производители.

Една от новостите в тази област е, че част от плащанията ще бъдат обвързани с определени екологични показатели. Голямата промяна по отношение на цялото финансиране е това, че разпределението на средствата се обвързва с условности, с пакет от дисциплиниращи мерки, обясни министърът по управление на европейските средства.

Той припомни, че в следващия програмен период 2014-2020 всички инвестиции в енергийна ефективност и "зелената икономика" ще бъдат абсолютен приоритет.

Водещи

Най-четени