Предлагат промяна в регламента за връщане на бежанци 16.01 | 12:03

Илияна Йотова поставя „Дъблин 2“ и охраната на границите на дневен ред в ЕП

От iNews.bg

Усилията трябва да бъдат насочени към охрана на външните граници на ЕС, заяви пред TV7 евродепутатът Илияна Йотова по повод очаквания бежански поток. Тя обясни, че голяма част от емигрантите влизат в страната в помощта на каналджии у нас.

"Нещо повече. Има вече една доста добре развита интернет мрежа, в която дори има ценоразпис. В коя точка на България точно искате да минете, колко струва това превеждане и т.н. Няма да може нито една държава да се справи сама", обясни тя.

Йотова обясни, че вече е провела срещи с евродепутати от Малта и Гърция за промяна на Дъблинското споразумение. "Европейската комисия трябва да преразгледа Дъблинския регламент, за да може да не бъде така лесно връщането на бежанци, които вече са излезли от границите на България и са преминали в други европейски страни", подчерта Йотова.

Дъблинския регламент предвижда връщането на бежанци в страните, в които за първи път са влезли на територията на Европейския съюз.

В началото на тази година стана ясно, че Германия и Австрия искат да върнат у нас около 7 500 бежанци.

"Уверявам ви, че това е абсолютно непосилно за страната ни", посочи тя. Според нея регламентът трябва да се промени, така че да отговаря на спецификите и възможностите в отделните страни.

Йотова заяви, че има подкрепата на много свои колеги и за поставянето отново на дневен ред в ЕП на идеята за обща европейска гранична полиция.

По отношение на атентата в офиса на френското издание Charlie Hebdo Йотова каза, че има определена бариера в свободата на словото, която не бива да се прескача, особено когато става въпрос за човешки и религиозни ценности.

Тя посочи, че живеем в жестоки пазарни механизми и ако списанието има своя публика, то трябва да излиза.

"Друг е въпросът дали някъде се прекрачват моралните граници. Но каквото и да е публикувано, никой няма право да наказва чрез разстрел. Нищо не позволява този варварски акт", допълни тя.

Водещи

Най-четени