Предлагат смяна на химна на България 26.01 | 11:40

Искането е "Върви, народе възродени" да замени "Мила родино"

От iNews.bg

В интернет върви петиция, която предлага смяна на българския национален химн "Мила родино". Предложението е на писателя Никола Инджов, който предлага песента да бъде сменена с "Върви, народе възродени", по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Мотивите на писателя са, че е време за химн, който възвисява народа и държавата да сплотява поколенията, да закриля трудолюбието и ученолюбието.

"България - Държавата на духа, създадена от Първоучителите Кирил и Методий, е единствената наша държава, устояла на насилствени владичества, враждебни нашествия, световни войни.

България - Държавата на духа, олицетворява културното превъзходство като израз на свобода и вгражда в разума на българския народ култури, религии и езици от отечествените пространства.

България - Държавата на духа, съществува като несъкрушима родина и има свой величествен химн!

Без съмнение, този химн е "Върви, народе възродени” с текста на поета Стоян Михайловски и с мелодията на композитора Панайот Пипков, надживял официалните символни песнопения на три досегашни български царства и една република", се казва в текста на петицията.

 

Към 11:30 часа петицията бе подписана от едва 43 души.

Водещи

Най-четени