Предприеха мерки срещу мароканските скакалци 13.05 | 16:40

В Благоевградско миналата година скакалците са унищожили всички посеви на териториите, през които са преминавали

От Андриян Георгиев

Отдел "Контрол на продуктите за растителна защита и торове" към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Благоевград е взел необходимите растително-защитни мерки в землищата, където миналата година е установено масово разпространение на марокански скакалци. Вече има установени огнища и в необработваеми площи с висока плътност на квадратен метър.

iNews припомня, че миналата година нашествието на мароканските скакалци създаде бедствено положение в Кърджалийско и в няколко села в Югозападна България. Реколтата беше почти 100% унищожена.

Характерното за този вид скакалци е, че при определена численост образуват стадна форма, която се движи в една посока, а при преминаване през определена територия унищожават всички посеви. Вредителят засяга основно землищата на област Благоевград и Кърджалийско.

От ОДБХ - Благоевград допълват, че вече са очертани са районите, в които съществува опасност от увеличаване на популацията. Създадена е и организация в застрашените райони за проследяване развитието на неприятеля и за предприемане на допълнителни растително-защитни мерки.

 



Водещи

Най-четени