Председателят на Столичния общински съвет се оттегля от поста си 11.01 | 08:28

Андрей Иванов отрече оттеглянето му да има връзка с медийни публикации по негов адрес

От Олга Андреева

Вътрешният министър и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че председателят на Столичния общински съвет и член на ГЕРБ Андрей Иванов се оттегля от поста си.

Това изявление беше направено на извънредна пресконференция, която започна тази сутрин в централата на ГЕРБ, часове след заседанието на Изпълнителната комисия на партията. Заседанието се проведе в Бояна и бе предавано на живо по Канал 3.

Андрей Иванов ще бъде заместен от Елен Герджиков. Той ще бъде представен като председател на Общинския съвет в 17:00 часа днес - 11 януари, когато започва редовното заседание на Общинския съвет на столицата.

Пред журналисти Цветанов и Иванов отрекоха, че последният подава оставка заради медийни публикации.

Според Цветанов промяната е направена само и единствено на базата на резултатите от местните и парламентарните избори. Цветанов не пожела да коментира конкретни действия на Иванов и дали те са основание за напускането му.

Самият Иванов също категорично отхвърли възможността да има каквато и да е истинност в последните публикации в медиите по негов адрес.

"В разстояние на година за четвърти път ми се налага да вземам отношения по слухове. Благодарен съм на колегите, че те не се поддадоха на тези слухове и снощи нямаше точка, която да разглежда казуса Андрей Иванов", коментира още Иванов.

"Когато един човек прецени и пожелае да бъде освободен от поста, който заема, не смятам, че трябва да го тълкуваме като медиен натиск, но имаше достатъчно медийни публикации", коментира Цветан Цветанов.

Андрей Иванов остава ръководител на столичната организация на ГЕРБ и общински съветник.

Освен това Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила да се създаде звено "Стратегически анализи и прогнози" в партията, съобщи още заместник-председателят Цветан Цветанов.

За областен координатор в Пазарджик е определен Дончо Баксанов, който е областен управител в момента. Областният управител на Разград Тодор Димитров ще бъде сменен от Валентин Василев - също областен управител.

В Хасково досегашният областен координатор Иван Петров ще отстъпи поста на Иво Димов, който е кмет на Димитровград. Областният координатор на ГЕРБ във Велико Търново Христо Христов ще бъде сменен от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Концентрирането и отделянето на изключително много внимание в партийната дейност е причината за промените, посочи Цветанов. Цветанов посочи, че очаква от новите областни координатори евентуални промени в общинските ръководства по места.

iNews припомня, че по време на честванията на 134-та годишнина от Освобождението на София кметът Йорданка Фандъкова отрече слуховете за предстояща оставка на Иванов. 

Андрей Иванов е председател на СОС от 2007 г., като беше преизбран след изборите през октомври миналата година.

Името на Андрей Иванов неведнъж е било замесвано в скандали. Още през 27 октомври 2010 година РЗС разкри, че той е "замесен в грандиозна спекулативна схема за придобиване на луксозни имоти по престъпен начин". Дори лидерът на партията Яне Янев внесе в деловодството на НС официален сигнал до парламентарната антикорупционна комисия срещу Андрей Иванов.

Обвиненията бяха за редица престъпления и закононарушения - злоупотреба с власт и грубо нарушение на българското законодателство като полицай и данъчен и придобиването на 43 имота на обща стойност над 10 млн. лв., сред които къщи, апартаменти, магазини автосервизи и други, осъществяване на рекет и изнудване на бизнесмени.

През 2010 г. Андрей Иванов бе на второ място в листата за общински съветници - след Йорданка Фандъкова, и бе преизбран за председател.

Водещи

Най-четени