Представители на православните църкви се събират на среща 05.03 | 08:19

Патриарх Неофит също ще участва в обсъждането на ситуацията в Близкия Изток

От Цанка Донкова

Българският патриарх Неофит ще участва на събрание на предстоятелите на поместните православни църкви в Истанбул. По покана на Константинополския патриарх Вартоломей от 5 до 9 март ще се състои Синаксис. Това съобщават от отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

По решение на Светия синод заедно с патриарх Неофит в Истанбул ще бъдат Неврокопският митрополит Серафим и главният секретар на Синода Стобийският епископ Наум.

Дневният ред на църковното събрание е уточнен в дните преди неговото начало от специална комисия с представители на поместните православни църкви, като от БПЦ в нея участва епископ Наум.

На срещата предстоятелите на поместните православни църкви ще обсъдят ситуацията в Близкия Изток, социалното неравенство в света, икуменическия диалог и процедурни въпроси по свикването на предстоящия Велик събор на Православната църква. Сред тях са - къде и кога да бъде свикан този събор, как да се излъчат участниците в него и какъв да бъде броят им, как да бъде председателстван и по какъв начин да се вземат решенията - с мнозинство или с консенсус.

Очаква се да бъдат уточнени и темите, които ще бъдат разисквани на предстоящия Велик събор на Православната църква.

Събранието на предстоятелите на поместните православни църкви в Истанбул ще завърши с общо комюнике.

Водещи

Най-четени