Представителите на СИК "на нокти" заради бавно предаване на протоколи 26.05 | 07:38

Близо 140 секции все още не са предали изборните книжа от 24-ти и 25-ти район в София

От iNews.bg

Представителите на СИК "на нокти" заради бавно предаване на протоколи. Напрежение има пред НДК, където се приемат протоколите и изборните книжа на два многомандатни района в София - 24-ти и 25-ти район, съобщава TV7. Представителите на СИК в София, които са предали протоколите си, заявиха, че снощи те са пристигнали в НДК около 23:00 часа и са предавали бюлетините цяла нощ. По думите им - в подобна ситуация никога не са изпадали. Получили са по десет лева допълнително заради това, че цяла нощ са стояли тук, над сумата, която получават заради работата си по изборите.

В НДК има общо 16 гишета, на които се приемат протоколите, но всичко става изключително бавно. Ако има несъответствие в една цифра в протоколите, писането започва отново. През нощта също е имало напрежение, намесвала се е полиция. Хората са били изморени, отворили са секциите вчера в 06:00 часа сутринта и до тази сутрин все още са на работа. Около 130 - 140 секции все още не са предали изборните книжа, от тези два района. Засилено е полицейското присъствие в района. В Зимния дворец в София се приемат бюлетините и изборните документи от 23-ти избирателен район.

"Освен гласовете за депутатски листи трябва да се преброят по партии и коалиции, да се преброят действителните и недействителните гласове, както и преференциите и това вероятно е забавило секционните избирателни комисии", посочи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова в ефира на bTV.

Тя посочи още, че в чужбина е имало 166 избирателни комисии и че всички протоколи с изключение на 2 (един от Великобритания) са пристигнали.

Водещи

Най-четени