Представиха Третия мониторингов доклад на процеса на деинституционализация 22.11 | 20:42

Правителството на ГЕРБ неглижирало е оставило много нерешени въпроси

От Мая Александрова

Междуведомствената работна група за управление и координация на процеса на деинституционализация, председателствана от вицепремиера по икономически въпроси Даниела Бобева, прие Третия мониторингов доклад на процеса на деинституционализация.

Документът отчита изпълнението на Плана за действие към Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" за периода от 1 юли 2012 до 30 юни 2013 г. Той отразява резултатите по всяка глава от Плана за действие с коментари. Очертава основни тенденции и предизвикателства пред реформата, които в отчетния период навлязоха в съществен етап.
Мониторинговият доклад съдържа информация и за подкрепящи дейности от неправителствени организации в рамките на цялостния процес на деинституционализация.

Акцент се поставя и върху етапите на изпълнение на всеки един проект, заложен в Плана за действие, неговите изводи, насоки и тенденции.

Залегнали са и основните изводи и препоръки за процеса и неговото успешно изпълнение в рамките на стартиралите проекти и реформи в законодателната сфера.

В доклада отново се констатира, че предходното правителство е неглижирало проблематиката, като е оставило много нерешени въпроси.

Част от тях са липсата на финансов механизъм, който да гарантира пренасочване на средствата от съществуващите специализирани институции към новите услуги, развивани по проектите.

Друг нерешен проблем бил необходимостта от подобряване на координацията на дейностите и формите на комуникация между екипите на всички проекти от Плана за действие на национално и регионално ниво. Неразрешен е и въпросът за законодателните промени, които да отговарят на променените модели на грижа за децата.

При динамиката на процеса деинституционализация предизвикателство се оказват и заложените срокове.

За някои от дейностите в Плана са предвидени много кратки срокове, а промените изискват подготовка на идейни концепции за реформа в конкретната секторна политика, ясен и конкретен план за действие, реализиране на проекти, които да обезпечат реформите.

Сериозно предизвикателство пред реформата и ефективността на проектите е, че стартира реформирането на една система, без да е доизградена докрай новата, която пълноценно ще я замени, пише в съобщението.

Риск е и форсирането на реформите, с оглед на силни обществени настроения, натиск за бързи действия, стремеж за отчитане на напредък пред влиятелни външни фактори и др.

Създаването на условия за бързо взимане на решения може да доведе до неадекватност и промяна в концепцията за цялата реформа, съобщава БТА.

Не трябва да се забравя и факта с предстоящия Програмен период на Оперативните програми 2014-2020, където ясно трябва да бъдат заложени схеми, които да осигурят непрекъсваемост на процеса като продължат и надградят вече стартиралите етапи на закриване на институциите и обезпечаване на издръжката на новите услуги, както и привличане на квалифицирани специалисти, се отбелязва в съобщението.

Третият мониторингов доклад ще бъде предложен на Министерския съвет за одобрение, след което ще бъде предоставен на Европейската комисия.

Водещи

Най-четени