Представят системи за адаптация към климатичните промени 22.03 | 08:04

Институтът организира Изложение „Хидро метео салон 2012” и обявява Ден на отворените врати

От Филипа Тодева

Световният ден на водата (22 март) и Световният ден на метеорологията (23 март) са двата професионални празника на работещите в системата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН).

Тази година традиционният Ден на отворените врати ще се проведе на 22 март, като част от двудневното Изложение "Хидро-метео салон 2012”. Основен акцент на форума ще бъде представянето на резултати от научни разработки на НИМХ-БАН, които се използват или могат да бъдат използвани в процеса на адаптация към климатичните промени.

За тази цел на 23 март от 10 до 11,30 часа в Големия салон на Института ще се проведе интерактивна сесия, на която са поканени представители на изпълнителната власт, бизнеса и медиите.

Директорът на НИМХ-БАН доц. д-р Георги Корчев ще представи пред аудиторията дейността на института, като открои мястото му в основните програми на Световната метеорологична организация и се спре на някои конкретни продукти и системи за ранно предупреждение при опасни и особено опасни явления от хидрометеорологичен произход, сред които:

- Оперативна система за предупреждение при наводнения - за водосбора на реките Марица и Тунджа ;

- Система за наблюдение и управление на язовири за своевременно освобождаване на обеми вода при опасност от висока вълна и за управление и съхраняване на резерв за обезпечаване на гарантирано водоподаване;

- Автоматизирана прогностична система за предупреждения при опасни явления в басейна на Черно море;

- Регионална система за ранно предупреждение при замърсяване на въздуха от промишлени източници;

- Система за ранно предупреждение за възможен трансграничен пренос на радиоактивно замърсяване в случай на ядрена авария.

Ръководителите на екипите, разработили и поддържащи тези системи, ще участват в интерактивната сесия и ще отговорят на зададените от аудиторията въпроси.

За официални гости на събитието са поканени Нона Караджова – министър на околната среда и водите, и ген.-майор (о.р.) д-р Стоимен Стоименов – съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на националната сигурност.

По време на двата дни на Изложението департаменти и сектори ще представят дейността си на специално оформени за целта информационни кътове в Учебния център на института. Ще бъдат изложени и постери, отразяващи значими научни теми, проекти и разработки.

Работата на докторанти и млади учени в НИМХ-БАН ще бъде представена по време на Първата младежка постерна сесия по метеорология и хидрология, заключителна дискусия на която ще се проведе веднага след приключването на интерактивната сесия в Учебния център.

Водещи

Най-четени