Предупреждение за голяма опасност от пожари в 15 области 09.09 | 19:23

Възможни са бързо разпространяващи се много силни огнища с въвличане на дървесните корони

От iNews.bg

От НИМХ предупреждават с червен код за голяма опасност от пожари в 15 области на страната в неделя. Областите, за които важи предупреждението са: Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

При червения код са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Повишена е опасността от възникване на пожари и на териториите на областите Габрово, Търговище и Шумен. Там има оранжев код за опасност от пожари, като тази степен на предупреждение означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове.

Водещи

Най-четени