През 2015-а Фондът за лечение на деца в чужбина помогнал на 1390 малчугана 03.05 | 09:31

Тежките обвинения в корупция ще предизвикат оттеглян на дарителите

От iNews.bg

Все още има закъснение в работата на Фонда за лечение на деца, тъй като единият съвет е отложен и сега общественият съвет на Фонда се опитва по електронен път да ускори този процес, но е дискусионно дали това е най-добрият начин за комуникация. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ д-р Анелия Буева, представител на обществения съвет на ЦФЛД.

Д-р Буева  представи документи, от които е видно как през годините се е увеличил броят на децата, финансирани от фонда през годините на съществуването му. От тях става ясно, че за 2015-а подпомогнатите от Фонда деца са 1390. В самото начало е помагано на 9 деца годишно, като в първите 6 години помощта е била за не повече от 100 деца на година. От 2010 досега роят на подпомогнатите непрекъснато се е увеличавал.

Месечно се решава за над 100 деца, което е огромен труд, уточни д-р Буева. Тя не пожела да коментира дали има злоупотреби с пари на Фонда, но бе категорична, че са спазвани всички процедури, предвидени в правилата за одобряване на децата. В разговора тя допълни, че не разбира хората, твърдящи, че не са доволни и да посочат от кое точно, защото аргументите за бензина за нея не са сериозни.

Нели Логофетова - също представител на обществения съвет на Фонда заяви от своя страна, че всичко, което се случи, е нанесло много тежък удар на Фонда в доверието на обществото. Според нея тежките обвинения за корупционни схеми и липсата на прозрачност ще предизвикат оттегляне на дарителите.

Водещи

Най-четени