През 2018 г.: БГ евродепутатите питали 90 пъти Брюксел 27.12 | 11:45

Илхан Кючюк и Ева Майдел с най-много въпроси, Неджми Али най-често докладчик

От iNews.bg

Общо 90 питания и въпроси са отправили българските евродепутати към ЕК и другите европейски институции през 2018 година, показа проверка на "Монитор".

 

Най-деен се оказва евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който през последната година е успял да зададе точно 32 запивания към Брюксел, следван от Ева Майдел от ГЕРБ, която е искала отговори – писмени и устни, на общо 19 въпроса. На трето място пък се нарежда социалистът Момчил Неков, който на свой ред има 16 питания.

 

Темите, които интересуват най-много нашите избраници, са

 

двойните стандарти на колите,

 

цифровите умения, младежката заетост, образованието, киберсигурността, отношенията с Турция, евтаназията на животни, енергийния пазар, трафика на хора, корупцията и електронното управление в България, качеството на здравеопазването в ЕС и много други. Нашите пратеници в Европейския парламент, които са 17 на брой, са участвали като докладчици по различни документи на ресорните им комисии точно 71 пъти. В качеството си на такива пък са давали становища 74 пъти. Най- често в ролята на докладчик е влизал Неджми Али от ДПС – над 20 пъти, следван от Ангел Джамбазки от Консерваторите. Въпреки това ключови за страната ни се оказват двата доклада на шефа на ПЕС Сергей Станишев – през май и ноември, които ЕП подкрепи и в зала, за пълното приемане на България и Румъния в Шенген, а не първо по въздух и след това по суша. Наред с това българските евродепутати са участвали и са предлагали редица резолюции - общо 166, като отново първенството държи кадърът на ДПС Илхан Кючюк, следван от своя колега Неджми Али, Андерей Ковачев и Ева Майдел от ГЕРБ. В голямата си част резолюциите са свързани със защита на правата на гражданите в редица по-изоставащи страни.

 

15 денонощия говорили депутатите от трибуната в НС

Народните представители са говорили близо 350 часа или приблизително 15 денонощия от парламентарната трибуна от началото на 2018 година досега. Това показва справка на администрацията на НС за "Монитор". Данните показват, че най-бъбриви с депутатите от ГЕРБ. На върха на класацията попада шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който се е изказвал близо 22 часа. След него се нарежда Хасан Адемов от ДПС, който оглавява социалната комисия. През последната година той е взимал думата малко над 12 часа, което може да се аргументира с редицата социални закони, свързани с хората с уврежданията, които НС прие през последните месеци. На трето място попада втори кадър на ГЕРБ Евгения Ангелова, която е член на бюджетната комисия. Ангелова е навъртяла близо 11 часа в говорене от залата. В топ пет са още шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветан Цветанов и социалистът Георги Гьоков.

 

От лидерите на парламентарните групи най-активен е бил Цветан Цветанов. Той и изказвал позициите на ГЕРБ общо 185 пъти и е говорил 10 часа и 50 минути. След него е Корнелия Нинова, която е заковала хронометъра точно на 7 часа и 20 минути и е излиза на парламентарната трибуна два пъти по-малко от своя основен опонент в лицето на Цветанов – само 82 пъти. Това може би се дължи на факта, че през последната пленарна сесия БСП демонстративно бойкотираше кворума в НС. През есента социалистите бяха заети да разясняват из страната своята "Визия за България". Това пък на свой ред е дала аванс на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който пък е говорил от парламента над 4 часа и 73 пъти. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е вземал думата 14 пъти и се е изказвал почти 2 часа и е с почти изравнени "показания" с председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Той на свой ред е бил на трибуната по-често – 22 пъти, но за сметка на това е имал изказвания в продължение на около час и 46 минути.

Водещи

Най-четени