През април или май ще има прогнози за качеството на пшеницата 24.03 | 13:00

Количествата зърно до новата реколта са достатъчни, успокои зам.-министърът на земеделието

От Кремена Бедерева

Прогноза за добивите и качеството на пшеницата от новата реколта може да бъде направена най-рано в края на април или през май, когато приключат обследванията на посевите в страната. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова в Добрич, предаде БТА.

В отговор на въпрос тя добави, че в министерството има сигнали за по-ниско съдържание на влага в почвата. Но още е много рано да се изразяват опасения или добри очаквания за новата реколта, каза Боянова.

Тя коментира, че цената на зърното вече е паднала с около 15 на сто в сравнение с началото на годината, когато един тон се е търгувал за 450 - 500 лева, но хлябът не поевтинява. Боянова припомни, че е сформирана специална работна група, която ще направи мониторинг на цените по веригата зърно – брашно - хляб.

Заместник-министърът заяви, че количествата зърно до новата реколта са достатъчни, зърненият баланс на страната е гарантиран, но дори износът да продължи, бизнесът веднага ще реагира и ще започне да внася пшеница. Светлана Боянова откри осмото издание на международното изложение "Пчеломания" в Добрич.

Водещи

Най-четени