Презапасяването започна 13.03 | 18:00

Хората тръгнаха масово да пазаруват след обявяването на извънредното положение

От Кристиан Костурков

Презапасяването със стоки у нас започна, въпреки призивите да не го правим. След обявяването на извънредното положение у нас хората започнаха масово да се насочват към магазините и най-вече към големите супермаркети. Само 2 часа след решението на парламента да въведе извънредно положение в страната от днес до 13 април, българите зарязаха работата и тръгнаха да пазаруват. Явно призивите на Бойко Борисов и на асоциацията на големите търговски вериги, че храни и стоки по складовете има за месец-месец и половина напред, не дадоха резултат.

Макар по принцип в делничен ден следобедът да е най-спокойното време в хипермаркетите, днес е точно обратното. Около 14:30 ч. перкингите пред големите супермаркети в столицата бяха препълнени. Подобна гледка се вижда единствено в дните преди Коледа, Нова година, Великден или струпване на няколко последователни почивни дни. В някои магазини, чиито паркинги са с контролиран достъп с бариери и билетчета, опашките от коли дори правеха задръстване на прилежащата улица. Други обекти пък бяха вдигнали бариерите, за да не бавят колите на влизане и излизане.

В самите супермаркети също има необичайно много хора дори и за петък, когато след работа традиционно народът пазарува за уикенда. Някои от щандовете малко по малко започват да се изпразват, а служителите не успяват да ги заредят от склада толкова бързо, колкото стоките се взимат от клиентите.

Друг интересен момент е, че в много големи супермаркети работят всички каси – също нещо рядко виждано. Паралелно с това част от търговските обекти са направили специална организация и не допускат струпване на много хора един до друг, а изискват клиентите да чакат на опашките на не по-малко от метър-два един от друг. Отделно някои магазини въведоха и прокускателен режим на входа – наведнъж се допускат да влязат по 10-20, най-много 30 души, за да не става блъсканица по щандовете и касите.

Дори и пред малки квартални магазинчета не е спокойно. Причината обаче не е само в засиленото пазаруване, а и в мерките, които предприема персонала в тях. Както и в хипермаркетите, в малките магазинчета не допускат много хора наведнъж, а желаещите да купят нещо изчакват извън обекта, за да влязат когато някой излезе от него. Прави впечатление и че хората на опашките спазват препоръките и чакат на отстояние един от друг, а не се бутат.

Междувременно МВР предприе мерки за обезпечаване с полицейско присъствие в районите на търговски вериги за хранителни продукти, аптеки и дрогерии. Целта е осигуряване на обществения ред и предотвратяване на напрежение около тези обекти. Разпореждането на главния секретар е до директорите на СДВР и ОДМВР в страната.

Водещи

Най-четени